پایان نامه کارشناسی ارشد بیابان زدایی

بررسی گسترش مخروط افکنه ها در رابطه با خصوصیات فیزیکی حوضه های آبخیز بالادست و تعیین خصوصیات خاک در طول چند مخروط افکنه نمونه در استان کرمان

پایان نامه کارشناسی ارشد بیابان زدایی

بررسی گسترش مخروط افکنه ها در رابطه با خصوصیات فیزیکی حوضه های آبخیز بالادست و تعیین خصوصیات خاک در طول چند مخروط افکنه نمونه در استان کرمان

نام و نام خانوادگی دانشجو:کرامت میجانی

استاد راهنما:

دکتر مصطفی کریمیان اقبال

تاریخ دفاع:1378

چکیده:

مخروط افکنه ها در بخش وسیعی از کشور بخصوص در مناطق خشک و نیمه خشک دیده می شوند. از آنجا که در این زمینه درکشور ایران تحقیقی انجام نشده است لذا بررسی خصوصیات این لند فرم مهم ضروری می باشد. این تحقیق به منظور شناسایی مخروط افکنه های استان کرمان از نظر تعداد و مساحت و بررسی گسترش آنها در ارتباط با خصوصیات فیزیکی حوضه های آبخیز بالادست از قبیل مساحت، شیب، طول، ارتفاع متوسط، ضریب شکل و ضریب فشردگی انجام شد. از اهداف دیگر این تحقیق بررسی لایه بندی، دانه بندی و تعیین بافت خاک در طول 4 مخروط افکنه نمونه و بررسی وضعیت نفوذ پذیری خاک در طول دو مخروط افکنه شمال شرق و شرق ماهان بود.

در مرحله اول با استفاده از نقشه های توپوگرافی با مقیاس یک پنجاه هزار مخروط افکنه های استان که تعداد آنها بالغ بر 330 عددو مساحت آنها در مجموع بیش از 600 هزار هکتار می باشد، شناسایی گردید. سپس از جنوب تا شمال استان در محدوده شهرستان های کهنوج، جیرفت، کرمان و راور 37 مخروط افکنه بطور تصادفی انتخاب و خصوصیات فیزیکی آنها از قبیل مساحت، شیب، گسترش طولی و گسترش عرضی اندازه گیری شد. از طرفی مشخصات ظاهری حوضه های آبخیز بالادست از قبیل مساحت، محیط، ضزیب شکل، ضریب فشردگی، ارتفاع متوسط و شیب متوسط اندازه گیری و روابط بین آنها با مساحت مخروط افکنه ها بررسی گردید.

مخروط افکنه های مورد مطالعه بر اساس شیب متوسط طولی به سه گروه اصلی تقسیم بندی می شود:

1-مخروط افکنه های با شیب کم که شیب آنها کمتر از 3 درصد است 2-مخروط افکنه های با شیب متوسط که شیب آنها بین 3 تا 6 درصد است 3- مخروط افکنه های با شیب زیادکه شیب آنها بیش از 6 درصد است.

1-مخروط افکنه های کوچک که وسعت آنها کمتر از 100 هکتار است 2- مخروط افکنه های متوسط که وسعت آنها بین 10000-1000 هکتار است 3- مخروط افکنه های خیلی بزرگ که وسعت آنها بیش از 10000 هکتارمی باشد.

نتایج بدست آمده نشان داد که همبستگی معنی داری بین مساحت حوضه با مساحت مخروط افکنه ها و بین شیب متوسط، ارتفاع و طول حوضه با مساحت مخروط افکنه ها بر قرار است.

برای بررسی خصوصیات خاک مخروط افکنه ها، در طول چهار مخروط افکنه میجان، شمال شرق و شرق ماهان و بازرگان از رأس تا قاعده به فاصله تقریبی هر 1000 متر یک پروفیل خاک حفر شد. در محل پروفیل ها درصد شیب، درصد سنگفرش و درصد پوشش گیاهی و در داخل پروفیل ها ضخامت لایه های خاک اندازه گیری شد. براساس نتایج حاصله از این بررسی مشخص شد که ضخامت خاک سطحی در طول مخروط افکنه های فعال کم می باشد. از طرفی پوشش گیاهی مخروط افکنه های فعال کم و عمدتاً از نوع گیاهان فصلی و پوشش گیاهی در مخروط افکنه های غیر فعال چند ساله و از نوع بوته ای می باشد.

نتایج حاصله نشان می دهد تقریباً از رأس تا قاعده مخروط افکنه میزان نفوذپذیری کاهش یافته است. بطور کلی نتایج بدست آمده نشان می دهد خصوصیات فیزیکی حوضه های آبخیز در گسترش مخروط افکنه ها نقش مؤثری دارند. از طرفی در مخروط افکنه های فعال بخاطر تغییرات زیاد بستر آبراهه از ایجاد تأسیسات مهم خودداری شود. درضمن بخاطر نفوذپذیری زیاد مخروط افکنه ها می توان در جهت تغذیه آبهای زیرزمینی از این سطوح وسیع استفاده نمود.

در مخروط افکنه های غیر فعال قدیمی با رعایت مسئله قابلیت اراضی می توان با ذخیره سیلابها برای کاشت درختان مثمر با نیاز آبی کم استفاده نمود.

منابع آزمون دکتری ، سال 1392 ، رشته جغرافیای طبیعی ، گرایش ژئومورفولوژی

پایان نامه کارشناسی ارشد بیابان زدایی

مخروط ,افکنه ,خصوصیات ,بررسی ,حوضه ,درصد ,مخروط افکنه ,خصوصیات فیزیکی ,آبخیز بالادست ,فیزیکی حوضه ,بیابان زدایی ,ارشد بیابان زدایی ,مخروط افکنه نمونه ,مساحت مخروط افکنه ,گسترش مخروط افکنه
مشخصات
آخرین جستجو ها